U bent hier: Home › Jeugd › Jeugdschaatsen Leiden › Materiaal

Schaatskeuze

Een veelgestelde vraag : welke schaatsen moet ik voor mijn kind kopen?

Belangrijk is in ieder geval dat de schaatsen goed passen. Laat u dus vooral die niet meer gebruikte, te grote schaatsen van het oudere broertje of zusje in de kast liggen tot ze wel passen.

Easy Glider

Voor de jongste groep bevelen wij het gebruik van de Easy Glider van Zandstra aan. Deze schaats, die veel weg heeft van een Friese doorloper, is momenteel de meest voorkomende schaats bij het jeugdschaatsen. Ten opzichte van de Friese doorloper heeft de Easy Glider het voordeel dat het onderbinden heel eenvoudig is. Door middel van twee plastic banden en een kliksysteem is de schaats snel en stevig onder een schoen of laars te bevestigen. Daarnaast is er een goede stevige hielconstructie, zodat de schoen aan de achterzijde niet van de schaats kan glijden. Klik hier voor meer informatie over de Easy Glider.

Easy Gliders

Combi-noren

Als kinderen leren schaatsen, dan kost het vaak de nodige moeite om recht op de schaatsen te gaan staan. Dit ongemak zul je als beginnende schaatser moeten accepteren. Het kost gewoon een paar weken (of misschien wel maanden) om de spieren bij je enkels sterker te maken. Het advies is dan ook: stug doorgaan, het gaat meestal vanzelf beter.

Wat we niet direct aanbevelen is het gebruik van de zogenaamde combi-noren. Toegegeven: deze schaatsen bieden meer steun. Daardoor komen de kinderen rechter op de schaats te staan en rijden ze meestal harder dan hun leeftijdsgenootjes. Het nadeel echter is dat de spieren bij de enkels veel minder getraind worden.

En, doordat de enkels gefixeerd worden zijn speciale schaatsoefeningen, zoals "in de schaatshouding zitten" en het aanleren van bochten, lastiger uit te voeren. De ervaring heeft geleerd dat de overgang naar lage noren veelal moeilijker is , dan wanneer de kinderen eerst op Easy Gliders of op houten schaatsen hebben gereden.

Maar, in sommige gevallen blijkt het schaatsen op Easy Gliders echt niet te lukken. Om toch plezier in het schaatsen te blijven houden, adviseren wij in die gevallen om toch over te gaan op combi-noren.

Lage noren

Na een paar seizoenen op Easy Gliders gereden te hebben, kunnen kinderen de overstap maken naar de lage noren. Of een kind er aan toe is om de overstap te maken naar lage noren is per kind verschillend. Het beste kan dit in overleg met de begeleider beslist worden.