U bent hier: Home › Jeugd › Jeugdschaatsen Leiden › Een stukje geschiedenis

Het jeugdschaatsen in Leiden voor de jeugd van zes tot en met twaalf jaar is in bijna 30 jaar uitgegroeid tot een niet meer weg te denken activiteit in Leimuiden, Rijnsaterwoude, Bilderdam en omstreken. Onder het motto: "zonder het verleden geen heden" vindt u hier een korte beschrijving van het ontstaan en de verdere ontwikkeling van het jeugdschaatsen.

De beginperiode

Wie wekelijks die volle autobus naar de ijshal in Leiden ziet gaan, kan zich nauwelijks voorstellen dat volgens het bestuur uit de beginperiode "weinig deelnemers voor het jeugdschaatsen te vinden zouden zijn". In 1976 kwam voor het eerst de mogelijkheid van schaatsen in de ijshal in Leiden ter sprake, die toen nog de Menkenbaan heette. Ben van den Hoek, die destijds op de Menkenbaan werkte, pakte het jeugdschaatsen op. Samen met Henk van Bostelen lukte het hem het aantal deelnemers gestaag te laten groeien.

Het vervoer

Het vervoer naar Leiden werd eerst verzorgd door de ouders. Maar, na een paar seizoenen was het aantal kinderen zo groot dat een bus gehuurd moest gaan worden. Deze bus werd overigens vele seizoenen achter elkaar bestuurd door vrijwilligers. Helaas, met het verdwijnen van busmaatschappij Connexxion uit Leimuiden is in het seizoen 2006 / 2007 een einde gekomen aan de traditie van vrijwillige busbestuurders. Nu wordt het vervoer verzorgd door de firma Doelen Coach.

Samenwerking

Vanaf het begin wordt de ijshal gedeeld met Schaatstraininggroep Ter Aar. Het jeugdschaatsen Leiden is verder een samenwerkingsverband met de ijsclubs de Eendracht uit Rijnsaterwoude en Excelsior uit Bilderdam en ijsclub de Rijnstreek. Al deze verenigingen maken deel uit van het KNSB-district Aar & Amstel.

De vader van..

In 1980 maakt Adrie de Jong, de vader van Olympisch kampioen BOB zijn opwachting bij het jeugdschaatsen. Na enkele jaren vraagt het bestuur hem om jeugdcoördinator te worden, een taak die hij vele jaren heeft vervuld. Bob zelf heeft in Leiden op jonge leeftijd zijn eerste stappen op het ijs gezet. Toen na een aantal jaren bleek dat hij de baan ontgroeide, maakte hij de overstap naar de Kunstijsbaan Kennemerland. Een overstap overigens die velen na hem ook gemaakt hebben. Een groot aantal enthousiaste schaatsers zijn met deze mooie sport doorgegaan en trainen nu in Haarlem of geven er zelf schaatstraining.