• Geschiedenis

  IJsclub Nut & Vermaak is opgericht op 14 december 1904. Zo'n twee jaar later, om precies te zijn op 23 november 1906, werd er in Leimuiden nog een ijsclub opgericht: IJsclub Leimuiden. De naam van deze laatste ijsclub veranderde in 1936 in IJsclub Werkverschaffing. In 1943 gingen de ijsclubs Nut & Vermaak en Werkverschaffing op in één ijsclub onder de naam IJsclub Nut & Vermaak. Nut: het leggen van ijsbanen die van de ene plaats naar de andere voeren. Vermaak: het organiseren van ijsfeesten op de baan welke op de Drecht aangelegd zal worden. 

  In 1967 kwam de ijsclub in het bezit van een natuurijsbaan. In 1973 verhuisde de ijsclub naar de huidige locatie met wederom een natuurijsbaan. De baan wordt gedurende de zomer begraast door schapen en 's winters staat de baan onder water in afwachting van vriezend weer.

  De jeugd schaatst sinds 1978 in Schaatshal Leiden en de oudere jeugd en volwassenen zijn rond 1980 gaan schaatsen op IJsbaan Haarlem. Hier worden ook wedstrijden worden verreden en wordt geshorttrackt. In de zomer worden schaats specifieke trainingen georganiseerd zoals skeeleren, fietsen, bootcamps en meer. Verder organiseert de ijsclub ook maandelijks kaartavonden in het clubgebouw.

 • Het clubgebouw van IJsclub Nut & Vermaak is in 1994 gebouwd door leden van de ijsclub. In 2004 is het uitgebreid naar zijn huidige grote. Het gebouw is vernoemd naar Bob de Jong als eerbetoon aan zijn carrière en als dank voor zijn steun aan de ijsclub waarvoor hij al tientallen jaren het uithangbord is. Tijdens de Olympische Winterspelen in 2018 behaalde Esmee Visser goud op de 5km en maakte zich daarmee, naast Bob de Jong, een clubicoon.

  Een groot aantal kinderen uit de wijde omgeving rond Leimuiden heeft door de ijsclub kennis gemaakt met de schaatssport, met name via het jeugdschaatsen in Leiden.

  Voor wat betreft het Vermaak in de naam: dat klopt zeer zeker wel: N&V is een gezellige ijsclub met veel actieve leden en een groot aantal activiteiten. Inmiddels heeft de club meer dan 1000 leden!